2020. február 06., csütörtök 14:00

Beszámoló a D-Vitamin-Konszenzus Orvosi Konferenciáról

D vitaminA februárban zajlott D-Vitamin Konszenzus Orvosi Konferencia, melynek rövid beszámolója olvasható, illetve megtekinthető a videó riport.

Miért van szükség D-vitaminra, és miben segít nekünk ez a kiegészítő?

Tudjon meg többet róla!

Idősebbeknél különösen nagy gondot kell fordítani a D-vitamin-pótlásra, mert 75 nmol/l vérszint tartásával a csigolyatörések kivételével minden törés gyakorisága csökkenthető. E mellett a D-vitamin javítja az izomerőt különösen térd- és csípőtájékon, így a csonthatás + izomhatás együtt érvényesül, ehhez azonban 65 év fölött minimum napi 2000 NE D-vitaminra van szükség.

D-vitamin – jó szívvel

Császár professzor (Honvéd Kórház II. Belosztály) a D-vitamin és a kardio-vascularis betegségek kapcsolatát elemezte. Elmondta, hogy az elmúlt 10 évben vizsgált és kezelt 32 181 beteg tapasztalatait leszűrve összefüggés van:

  • a D-vitamin-hiány és a magas vérnyomás,
  • a D-vitamin-hiány és a szívinfarktus,
  • a D-vitamin-hiány és a stroke gyakoriságaközött is.

Természetesen ezen betegségek kialakulásáért nem csak a D-vitamin-hiány tehető felelőssé.

Bőrbetegségek és a D-vitamin

Dr. Wikonkál Norbert (SE Bőrgyógyászati Klinika) elmondta, hogy psoriasis, a vitiligo, a Sjögren szindróma és SLE esetén a betegeknek egész éven át D-vitamin-kiegészítésre van szükségük.

Autoimmun betegségek és a D-vitamin-hiány

Dr. Kiss Emese is alátámasztotta, hogy a D-vitamin-hiány provokáló tényező az autoimmun betegségeke setén. Kiemelte a reumatid arthritis,az SLE és a sclerosis multiplex kórképeket, melyek gyakorisága megfelelő D-vitamin-ellátottság esetén 40%-kal csökkenthető lenne.

A gyermekkori D-vitamin-ellátás hatása a fiatalkori diabéteszre

Prof. dr. Szabó András (SE II. sz. Gyermekklinika) beszámolójából kiderült, hogy az 1-18 éves gyermekeknek csupán 22%-a rendelkezik optimális D-vitamin-ellátottsággal.5%-uk esetében ez extrém alacsony volt, aminek  következtében jelenleg 10 000 gyereket veszélyeztet potenciálisan az 1-es típusú (fiatalkori) diabétesz.

Agyfejlődés és a D-vitamin

A D-vitamin neurológiai vonatkozásában elhangzott, hogy alapvető szerepet játszik az agy fejlődésében. Egyértelmű az összefüggés a:

  • D-vitamin-hiány és a Parkinson kór,
  • D-vitamin-hiány és az időskori szellemi leépülés(demencia),
  • D-vitamin-hiány és a depresszió,
  • D-vitamin-hiány és a skizofréniaközött is.

Tekintettel arra, hogy idős korban még inkább jellemző a D-vitamin-hiány, és nagyobb dózisok szükségesek a megfelelő ellátáshoz, különösen nagy figyelmet kell fordítanunk az idősebbek D-vitamin-pótlására.

Daganatok és a D-vitamin

A konferencián kiemelték, hogy a D-vitamin-adagolás fontos szerepet játszik különösen az emlő-, a gyomor-, a bélrendszer- és a prosztatarák megelőzésében, illetve a kezelést követőena betegség kiújulási kockázatának csökkentésében.

A D-vitamin-pótlás népegészségügyi jelentősége és gazdasági hatásai

Az utolsó előadás nemcsak szakmai szemmel volt különösen elgondolkodtató. Prof. dr. Lakatos Péter a D-vitamin-pótlás népegészségügyi jelentőségéről és gazdasági hatásairól beszélt. Elmondta, hogy ha amagyar lakosság D-vitamin-szintjét sikerülne tartósan 30-40 ng/ml-re emelni, akkor a csípőtörések 26%-kal, az 1-es típusú diabétesz 78%-kal, a tumorok 35%-kalés az influenzás megbetegedések 95%-kal csökkenhetnének. Ez évi 250 milliárd Ft megtakarítást jelentene a magyar államnak. Minden D-vitaminra költött 1 dollár pedig 20 dollárt eredményez.

 

Dr. Varga Edit
orvos, természetgyógyász
életmód tanácsadó és terapeuta

 

Természetgyógyászati rendelőmben kiegészítő terápia szerves részét képezi a szájon át szedhető folyékony vízben és zsírban egyaránt oldódó, jóízű, könnyen adagolható D-vitamin ajánlása. Szakmai tapasztalataim szerint támogatja az immunrendszer megfelelő működését -különös tekintettel az influenzaszezonra-, diétával egybekötötten az ingadozó vércukorszint beállítását, bizonyos bőr,-ízületi, és hangulati betegségek javulását.

 

Szeretettel várom az érdeklődőket életmódtanácsadásra, a személyre szabott D-vitamin szükséglet megbeszélésére.

 

dr Nagy Ottóné

természetgyógyász
életmód tanácsadó és terapeuta

Források:

youtube

 

Hívjon az alábbi telefonszámon:

20/24-35-303