2020. február 06., csütörtök 13:58

Miért kell kezelni az elhízást?

bmiEgy 1998-as felmérés szerint a magyar lakosság több,mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Sajnálatos módon egyre nő a túlsúlyos gyermekek száma is. Az elhízás nem csupán esztétikai probléma. Számos egészségügyi gond, idővel krónikussá váló betegség forrása.

 

Miért kell kezelni az elhízást?

Egy 1998-as felmérés szerint a magyar

bmi

lakosság több,mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Sajnálatos módon egyre nő a túlsúlyos gyermekek száma is. Az elhízás nem csupán esztétikai probléma. Számos egészségügyi gond, idővel krónikussá váló betegség forrása.

 

8-miniKi tekinthető elhízottnak?

Elhízásról akkor beszélünk, ha a testsúlyunk meghaladja a testmagasságunknak megfelelő érték 20%-át. Figyelembe kell venni azonban a csontozatot, hiszen más ez az érték, ha valaki vékony vagy más,ha „erős" csontozatú.

Legismertebb fogalom a bmi

Legismertebb fogalom talán a bmi (testtömeg-index) az elhízás számszerűsítésére. Számítása egyszerű, a testsúlyunkat elosztjuk a méterben megadott testmagasságunk négyzetével (kg/m2). Ezen számítás alapján a következőket állapíthatjuk meg:

  • 20 alatt: soványságról beszélünk
  • 20-25: normál tartomány
  • 25-30: túlsúly
  • 30-35: mérsékelten elhízott
  • 35-40: súlyosan elhízott
  • 40 felett: nagyon súlyosan elhízott

A túlsúly okai

Túlzott mértékű táplálkozás
Indokolatlanul többet eszünk a kelleténél.

Helytelen étkezési szokások
Gondoljanak csak a késő esti vacsorákra, a televízió előtti „csipegetésekre", az ünnepi lakomákra!

Tápanyaghiányból fakadó evési kényszer
Mivel táplálékaink nem tartalmazzák a szervezet igényének megfelelő vitaminok, és ásványi anyagok megfelelő mennyiségét, ezért az emberek többsége ún. minőségi éhezésben szenved. Egyre többet és többet kell ennie ahhoz, hogy hozzájusson a kellő mennyiségű tápanyaghoz.

A mai világban sokszor halljuk, hogy egészségünket megvédhetjük úgy is, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Olyat is olvashatunk, hogy nincs szükségünk másra, csak kellően meg kell válogatnunk azt, hogy miből készítjük ételeinket. Természetesen mindkettő szükséges ahhoz, hogy egészségünket megtartsuk. Ám a mai körülmények között ez nem elegendő. Muszáj táplálékunkat minőségi anyagokkal kiegészíteni, és erre az egyik legjobb példa a Gödöllői Agrártudományi Egyetem évtizedeken át tartó vizsgálata. Az alapelv igen egyszerű, és hatékonyan demonstrálja lokális környezetünk tápanyag hiányát. 1966-ban mintát vettek a legtöbb Magyarországon fellelhető zöldségből, gyümölcsből, takarmány növényből. Abból indultak ki, hogy ezek a minták lesznek a kiinduló pontok, ezek az értékek a 100% vitamin, nyomelem, ásványi anyag tartalom növényenként. Mint a lenti ábrán is látható, az eredmények igen elkeserítőek lettek.

Egy igen érthető példa: Ha 1966-ban valaki megevett 1 kiló napon érlelt almát a C vitamin tartalma miatt, akkor ma 5 kilót kell megennie ehhez. Arról nem is beszélve, hogy ma mennyi mérget is bevisz a permetszerekkel amikkel kezelték az almát!

Figyeljünk oda, hogy milyen gyártók termékeivel egészítjük ki étrendünket. Csak természetes úton előállított kiegészítőt vegyünk magunkhoz! Már Szent-Györgyi Albert is megmondta, hogy a szintetikusan előállított C-vitamin nem egyezik meg a napon érlelt gyümölcsből kivont C-vitaminnal!

Lelki okok 

Felgyorsult életritmusunk nem kedvez az emberi kapcsolatok ápolásának. Sőt! az önmagunkkal való törődés is hiányt szenved. Mindenki előtt ismert jelenség, hogyha rossz a kedvünk, hosszabb ideje lehangoltak vagyunk, csokoládét és egyéb édességeket kívánunk meg. Nap,mint nap, ezzel vigasztalódunk, nem törődve a következményekkel.

A mozgásszegény életmód

Könnyű kifogásokat találni, miért nem jut idő a testmozgásra, miért megyünk mindenhova autóval, ahelyett,hogy gyalogolnánk, kerékpárra pattannánk vagy lépcsőznénk liftezés helyett. Pedig sok-sok kalóriát égetnénk el ily módon!

A belsőelválasztású mirigyek betegségei

Mellékvese-, hasnyálmirigy-,pajzsmirigy működési zavarai.

 

8-mini A túlsúly következményei

Magas vérnyomás

Ahogy a testtömeg növekedésével, megkezdődik a zsírszövet felszaporodása. helyesebben fogalmazva a zsírsejtek térfogatának növekedése. A szervezetnek egyre nagyobb mennyiségű vért kell keringetnie. Megnő az artériák falára nehezedő nyomás. Testtömeg növekedéssel általában együtt jár a vér inzulin szintjének a megemelkedés is. Az inzulinszint emelkedése megvastagítja az erek, különösen a verőerek falát, ami szintén vérnyomásemelő hatású.

Cukorbetegség

Az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség egyik vezető oka. A szervezetben található nagy mennyiségű zsírszövet érzéketlenné teszi a szervezetet az inzulinnal szemben, így a cukor - nem tud belépni a sejtekbe - a vérben marad, vagyis magasabb lesz a vércukorszint. A megemelkedett vércukorszint számos negatív következménnyel jár, tovább rontva az egyén egészségi állapotát.

A vérzsír-szint kóros átrendeződése

A helytelen táplálkozás miatt sem a táplálék mennyisége, sem a minősége nem megfelelő. Túl sokat eszünk,a telítetlen zsírsavak bevitele helyett a telített zsírsavak teszik ki az elfogyasztott étel java részét. Ennek következtében kialakul a kedvezőtlen zsírösszetétel,ami érelmeszesedéshez vezet. Emiatt megnő a koszorúér betegségek, a stroke kockázata.

Koszorúér betegség

A szív saját érellátással rendelkezik. A szívet ellátó ereket koszorúereknek nevezzük. Az erek falába lerakódó zsíros plakkok idővel elmeszesednek. Emiatt leszűkül és merevebbé válik az erek fala. A szív kevesebb tápanyagot kap és egyre nagyobb munkával pumpálja a vért a leszűkült ereken át. Amennyiben az érrendszerben keringő vérrög egy ilyen helyen elakad, az adott terület nem jut oxigénhez és tápanyaghoz, ez pedig szívinfarktushoz vezet.

Stroke

Sajnos,ugyan ez a jelenség lejátszódhat az agyban is. Ha egy beszűkült ér által ellátott agyterület nem kap elég oxigént és tápanyagot, az stroke-ot eredményez

Mozgásszervi gyulladások

Leggyakrabban a térdeket, a csípőt és a gerincet érinti. A nagyobb testtömeg nagyobb terhelésnek teszi ki a gyulladt ízületeket, károsítja az ízületi felszíneket burkoló porcot, ezáltal fokozza az ízületi fájdalmat és a merevséget.

Daganat

Több daganattípust hoztak kapcsolatba az elhízással. Pl. a vastagbél, a végbél, a nyelőcső daganatát. Szerencsére ez a kockázatnövekedés nem túl nagy.

A máj zsíros elfajulása

Amikor az ember elhízik, a zsír a májban is felszaporodik. A nagyfokú elhízás már működésében is zavarja májat.

Epehólyag betegség

Mivel az elhízott egyének vér koleszterinszintje rendszerint magasabb, nagyobb a koleszterin-epekövek kialakulásának kockázata.

Fogamzóképességgel és terhességgel kapcsolatos problémák

A zsírszövet a többi szövethez képest fokozott mértékben bontja a szexhormonokat, ezzel csökkenti a fogamzóképességet mind férfiak, mind nők esetében. Az elhízás terhességi diabéteszhez és más rendellenességhez vezethet terhesség során.

 

Életmódváltással a túlsúly ellen

allapotfelmeres2Az egészséges testtömeg eléréséhez változtatni kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életmódbeli változtatásra is szükség van.

 • Csökkenteni kell az összkalória-bevitelt, a finomított szénhidrátok illetve a telített zsírok fogyasztását. de nem mindegy hogyan!
 • Fokozni kell a fizikai aktivitást
 • A mozgás célja, hogy ezzel kalóriát égessünk el és alapanyagcserénk ne csökkenjen a kalóriamegszorítás ellenére.
 • Életmódváltás

A fogyáshoz, illetve a fogyás által elért testtömeg megtartásához általában szükség van bizonyos változásokra az életmódban. Életmódváltáson többet értünk, mint módosítani az étkezéseken, illetve egy kicsivel többet mozogni a nap során.

Egy terapeuta által vezetett program során közösen megvizsgálják jelenlegi szokásait, feltárják, milyen tényezők, illetve szituációk vezettek a túlsúly kialakulásához.

Amennyiben

 • szeretne többet megtudni a sikeres fogyásról,
 • szeretné elkerülni a jojó-effektust,
 • személyre szabott tanácsot szeretne kapni,
 • folyamatos támogatásra, konzultációra van szüksége,
 • részt szeretne venni a most induló fogyókúrás programban,

Kérjen időpontot az alábbi telefonszámon:

20/24-35-303