2022. október 26., szerda 09:39

Néhány érdekesség a sütőtökről

A sütőtök egyre népszerűbb az egészséges táplálkozás hívei körében, de gyógyhatása sem elhanyagolható. Talán kevesen tudják, hogy nem egyetlen tökfajtát értünk neve alatt, hanem gyűjtő megnevezése mindazoknak a tökféléknek, amelyeket régebben csak sütve fogyasztottak. Felhasználásának ideje miatt télitöknek is nevezik őket. Legismertebb hazai fajtája a nagydobosi óriástök.

Vitaminok széles palettája található benne: C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A -, B1 -, B2 -, B6 - vitaminok és folsav. Karotintartalma 3,8 mg/100 g. Ásványi anyagok, nyomelemek közül a kalcium-, cink-, mangán-, réz-, szelén-, vas-, foszfortartalma jelentős. Ezeknek a beltartalmi értékeknek köszönhetően a sütőtök egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.  A népi gyógyászatban megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében alkalmazták. Megfigyelések szerint enyhíti az allergia kellemetlen tüneteit, a köhögést, tüsszögést. Jó hatással van a bőrre, a szemre karotin tartalmánál fogva.

roasted pumpkin carrot soup with cream seeds fresh green ceramic bowl top view 114579 1661

Fogyasztása jótékony hatású az emésztési gondokkal küszködőknek, béltisztítóként, székrekedés ellen is használható.

Serkenti a máj működését, hozzájárul a szív és koszorúérbetegségek megelőzéséhez.

Energiatartalma (45 kcal/100 g), szénhidráttartalma (9,7 g) alacsony, viszont testzsírcsökkentést célzó étrendbe, illetve inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben szenvedőknek sem javasolt a magas glikémiás indexe (75) miatt.

A glikémiás index (vagy rövidítve GI) az élelmiszerek fontos jellemzője, amely a 0-100-as tartományban jellemzi őket aszerint, hogy mennyire emelik meg a vércukorszintet, milyen mértékű inzulintermelést váltanak ki. Jelentős inzulintermelést követően a vércukorszint hirtelen esik vissza, ingadozó vércukorszintet okozva. A visszaeső vércukorszint hamar éhséget okoz, mely ismételt evésre kényszeríti az embert és az ördögi kör folytatódik. Magas glikémiás indexű szénhidrátokat az edzés utáni étkezésekbe építhetjük be, amikor az izmok glikogénraktárai üresek, és ezeket szeretnénk feltölteni az izomvesztés megakadályozása érdekében.