2022. október 13., csütörtök 10:22

A bőr napi ritmusa

„Szőr óra, bőr perc”- válaszoltuk tréfásan gyerekkorunkban, ha valaki megkérdezte a pontos időt, de nem volt rajtunk karóra. Ma teljes komolysággal írom: bőr óra, krém perc.

Szerveink napi ritmusáról olvashattunk már a kínai szervóráról szóló cikkekben. A bőr, mint az egyik legnagyobb szervünk, nem található a felsorolásban, pedig számos funkciót lát el. Egyik legfontosabb szerepe fizikai behatásokkal, vegyi anyagokkal, fertőzésekkel, káros UV-sugárzással szembeni védelem. Emellett a legnagyobb érzékszervünk is.  A benne lévő érző idegvégződéseknek köszönhetően érzékeljük például a hideget, a meleget, a fájdalmat, vagy a barátaink és szeretteink megnyugtató érintését, ölelését.

A bőr másik fontos szerepe a hőszabályozás. Bőrünk körülbelül 2-5 millió verejtékmirigyet tartalmaz. Melegben akár napi több litert is izzadhatunk, ezzel segítve testünk lehűlését. Hideg időben csökken a verejtéktermelés és a bőr vérellátása, hogy a testünk megőrizzhesse a testhőmérsékletet.  

Skincare. Woman taking care of her dry complexion.

Bőrünk állapota és igénye változik a nap során. A bőr megújulása este 9 és hajnali 3 óra közé esik, új sejtek képződése éjfél körül a legintenzívebb. Egy kiadós alvás felér egy kozmetikai kezeléssel!

A késő esti óráktól érzékenyebb a bőrünk a hisztaminra. Ebben az időszakban romlanak az ekcéma és egyéb viszketéssel járó betegségek tünetei. Ezért rossz ötlet lefekvés előtt bőrradírt, vagy savas hámlasztó krémet használni. Hajnalban mélyponton van a zsírképződés, ami fokozhatja a reggeli feszülő bőr érzetét. Ébredés után használjunk hidratáló krémet! A szérumok, maszkok alkalmazását azonban jobb, ha délutánra hagyjuk! Délelőtt érzékenyebb a bőrünk az őt ért hatásokra, hajlamosabb az allergiás reakciókra!

Délután sokkal nyugodtabb a bőr! Pórusai nyitottabbak, tágak, könnyebben izzadnak. Ez a megfelelő ideje a bőrön keresztüli méregtelenítésnek, a szaunának, meleg fürdőnek. A vízvesztést azonban figyelembe kell venni! Növeljük meg a nap előre haladtával a folyadékbevitelt! Ha kényeztetni szeretnénk bőrünket, a délutáni időpontot válasszuk regeneráló maszkok, szérumok alkalmazásához, mert ekkor a legjobb azok felszívódása, hatásfoka! Lefekvés előtt indokolt a hidratáló ápolás, ne hagyja el semmiképpen!

Hamarosan olvashatnak a bőr havi ritmusáról is!