2022. szeptember 30., péntek 15:40

Az immunrendszer felkészítése a téli kihívásokra

Véleményem szerint ősszel kell elkezdeni az immunrendszerünk erősítését, hogy megkapja a megfelelő támogatást a fertőzések kivédéséhez.

Az immunrendszer a feladatát csak akkor képes ellátni, ha minden vitamin, ásványi anyag és nyomelem kellő pillanatban jelen van a szervezetben. Helyesen összeállított, vegyes étrend mellett megkapja a működéséhez szükséges tápanyagokat, így képes lesz felismerni a különféle organizmusokat és meg is tud azokkal küzdeni.

Talán emlékeznek még a biológia órán tanultakra: rendelkezünk egy velünk született, és egy szerzett immunitásunk. Amennyiben ez a két rendszer összehangoltan tud együttműködni, úgy képes megküzdeni a kórokozókkal és a betegségekkel.

Mit tehetünk, hogy az immunrendszerünk jól működjön? Az egyik leglényegesebb tényező az egészséges táplálkozás, az optimális testsúly fenntartása, a stressz csökkentése, a napi 7-8 óra alvás, de nagyon fontos a rendszeres testmozgás, a higiéniai szabályok betartása az egészséges immunrendszer kialakításához és fenntartásához. Bármilyen oldaláról közelítjük meg egészségünk megőrzésének lehetőségeit, az előbb felsoroltak mindig említésre kerülnek.

 unnamed.jpg

Milyen tápanyagokra van szüksége az immunrendszerünknek?

A vitaminok közül a C-vitamin és a D-vitamin szerepe közismert. A nyár folyamán begyűjtött és „bőrünkbe zárt” D-vitamin sajnos nem tart ki a következő nyárig. Kiegészíthetjük, pótolhatjuk  gomba, a tengeri halak, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, a zabpehely és a narancslé fogyasztásával

C-vitaminhoz brokkoli, kelbimbó, paprika, grapefruit, citrom, narancs, kivi, papaya.

Az E-vitamin is eredményesen veszi fel a harcot a betolakodókkal szemben. Az olajos magvak és a növényi olajokfogyasztásával vihetjük be szervezetünkbe.

Ásványi anyagok közül többek között a cink támogatja a védekezőképességünket, mely megtalálható a diófélékben, a magvakban, a gombában, illetve a halakban. Ugyancsak nélkülözhetetlen a szelén, mely védő hatású az oxidatív károsodással szemben. Szelénben gazdag többek között a gomba, a spenót és a fokhagyma is.

Az immunrendszernek szüksége van vasra is, amely leginkább a zöld leveles zöldségekben, céklában található meg nagy mennyiségben. A réz is egy fontos tápanyag a szervezet számára, elsősorban a diófélékben és a zöld leveles zöldségekben van bőven.