2022. június 09., csütörtök 17:46

Iszik ön eleget?

Bevezetésképpen megosztom a véleményem: szerintem a legtöbb embernek fogalma sincs, mennyi vizet kellene fogyasztania egy nap ahhoz, hogy egészséges maradjon.

Egy átlagos felnőtt teste legkevesebb 55-65% vizet tartalmaz. A kisgyermekek teste megközelítőleg 70-75% vizet tartalmaz.

A szervezet optimális működéséhez egyensúlyban kell lennie a bevitt folyadék, illetve a szervezetben termelődő és onnan eltávozó víz mennyiségének. A napi folyadékmennyiséget az italok és a magas folyadéktartalmú ételek teszik ki. A folyadék leadása vizelettel, széklettel, izzadással és légzéssel történik.

A jó emésztés feltétele a megfelelő mennyiségű emésztőenzimek jelenléte. A kevés folyadékbevitel rontja a táplálék feldolgozásának és felszívódásának minőségét, ami puffadáshoz, székrekedéshez és csökkent tápanyagellátáshoz vezet.

A máj és a vesék kiválasztják a káros anyagokat a vérből. Ezek a vizelettel vagy a széklettel távoznak a szervezetből. A tartósan kevés folyadékfogyasztás nemcsak a veseműködést befolyásolja hátrányosan, hanem elősegíti a vesekőképződést is!

Az izomsejtek fehérjéi erősen hidratáltak, víztartalmuk kb. 70-80%. Az ízületek közötti nedv, amely kenőanyagként funkciónál, szintén „vízhez kötött”.

Optimális folyadékbevitel mellett jobb az idegsejtek vér- és oxigénellátása, az agyműködés. Víz hiányában romlik a koncentrációsképesség is.

pexels andrea piacquadio 3794165kicsi

A keringési rendszer folyamatosan oxigénnel látja el az agyat, az izmokat és a belső szerveket. Alacsony vízellátottság esetén, besűrűsödik a vér, csökken a szív teljesítménye, lecsökken a vérnyomás, megemelkedik a pulzus, romlik a szervezet általános működése.

Bőrünk hidratáltsága is belülről fakad. A kevés folyadékkal élők bőre gyorsabban ráncosodik, hamarabb öregszik. Ne feledjük: a bőr a szervezet első védelmi vonala!

Egy kísérlet szerint, ha egy ember optimális hőmérsékletű helyiségben tartózkodik, ahol nincs melege, de nem is fázik, mozdulatlanul ül, nem beszélget, nem csinál semmit, 24 óra alatt bőrön keresztül elpárologtat közel fél liter vizet, kilélegzik 3-4 decit, a széklettel pedig távozik 1,5 dl. Tehát kb. egy liter vizet veszít. Az anyagcsere-folyamatokból származó salakanyagok eltávolításához minimum ugyanennyi víz szükséges, azaz egy literre van szükségünk. 2 liternél járunk, de még a mozgáshoz, gondolkodáshoz egyéb életműködéshez szükséges vízmennyiséget nem is számoltuk!

Mennyi vizet is igyunk? 10 kilogrammonként közel 3 decit számolhatunk:

  • 50 kg-os ember esetében közel 1,5 liter
  • 70 kg-os ember esetében 2,0 liter
  • 100 kg-os ember esetében alig valamivel kevesebb, mint 3,0 liter

Megnövekszik a folyadékszükséglet erős izzadás, fizikai aktivitás, terhesség és szoptatás idején. Előző esetben naponta 300 ml, utóbbi esetben 700 ml plusz bevitel javasolt.

Bőrön keresztüli izzadással nemcsak vizet, hanem ásványi anyagokat is vesztünk. Gondoskodjunk ezek pótlásáról!

Tudta, hogy amennyiben az elfogyasztott víz gyorsan átfolyik a szervezeten, az ásványianyag- és nyomelemhiányra utalhat? A makro- és mikroelemek szintje ma már nem csak vérből mutatható ki! Fájdalommentesen, gyorsan az általam végzett biofizikai állapotfelméréssel is megállapítható szervezete ellátottsága!

Ami még nagyon fontos: töltsön tiszta vizet a pohárba! A cukrozott üdítők, energiaitalok nem helyettesítik a vizet. Talán kevésbé ismert tény, de a cukor valójában vizet von el a szervezettől.

Szeretettel várom egy állapotfelmérésre:

Mobiltelefon: +36202435303

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Facebook