2022. március 29., kedd 16:33

Mi a frontérzékenység?

1960 óta március 23-án ünneplik világszerte a Meteorológiai Világnapot, de hogy függ ez össze a frontérzékenységgel?

A Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization - WMO) 1950. március 22-én Genfben alakult meg a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként. Elsődleges feladata a meteorológiai megfigyelés, előrejelzés, kutatás, gyors időjárási információcsere világméretű kiépítése. Hazánkat az Országos Meteorológiai Szolgálat képviseli. A genfi székhelyű szervezetnek jelenleg 183 tagja van, Magyarország 1951 februárjától.

Az OMSZ napi adatait az orvosmeteorológia is felhasználja. Információval látja el az időjárásra érzékeny embereket arról milyen panaszokat erősíthet fel az aktuális időjárás.

Ezek nagyon sokfélék lehetnek és felmérések szerint minden harmadik embert érintenek valamilyen formában.

Milyen tünetek kísérhetik a hideg-, illetve melegfrontok érkezését?

  • rossz közérzet, fáradtság
  • hangulatingadozások, ingerlékenység, feszültség
  • fejfájás, migrén
  • vérnyomás-ingadozás
  • alvászavarok
  • pánikrohamok
  • figyelmetlenség, ingadozó teljesítmény
  • emésztőrendszeri zavarok
  • ízületi fájdalmak

Tired stressed male worker taking off glasses, person massaging nose bridge suffering from headache and trying to relieve pain. Despaired man frustrated after reading company collapse or failure news

 

A légköri változások alkalmazkodásra késztetik a szervezetet. Ez a folyamat észrevétlenül zajlik a szervezetünkben, sokszor tudomást sem veszünk róla. Melegfront esetén például kitágulnak az érfalak, ezáltal csökken a vérnyomás, hidegfront esetén pedig szűkülnek az érfalak, ez pedig vérnyomás-emelkedéssel jár. Mivel a frontérzékenység egy romló folyamat, az évek során egyre több panasz jelenhet meg egy időben. Például az előbb említett hidegfront a vérnyomás emelkedése mellet ízületi fájdalmakkal is járhat. Mivel mindannyian mások vagyunk, a tünetek is eltérőek.

Amikor frontérzékenységet tapasztal, valójában egyéb gondokkal is küzdhet szervezete, ami miatt nem képes megfelelően reagálni a gyors időjárás-változásra. A frontérzékenység tehát, a legtöbb esetben egy jel, amely a szervezetben lappangó egyéb problémára hívja fel a figyelmet.

Mivel a légköri változások befolyásolják az emésztőrendszer, hormonrendszer működését is, érdemes ételintolerancia irányában is kutakodni. Milyen érdekes, hogy Magyarországon minden harmadik embert érint a frontérzékenység, ahogyan az ételintolerancia is! Ez nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy minden frontérzékeny ember ételintoleranciával küzd, azonban a magas arányból adódóan mindenképpen érdemes elvégezni egy ételintoleranciavizsgálatot.

Ha visszatérő panaszai vannak, de nem találták meg az okát, eddigi próbálkozásai nem hoztak eredményt, ha sok a napi stressz, ha túlterhelt és valódi megoldást szeretne panaszaira, jelentkezzen be egy állapotfelmérésre, műszeres ételintolerancia vizsgálatra!

Ismerje meg szervezetének működését, esetleges hiányosságát és tegye meg a megfelelő lépéseket egészsége felé!

Bejelentkezés, időpont egyeztetés:

Mobiltelefon: +36202435303

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Facebook