2022. február 14., hétfő 16:28

A magnézium az új D-vitamin?

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag. Szinte nincs is olyan életfolyamat, ahol ne lenne rá szükség. Részt vesz az immunrendszer működésében, az anyagcserében, az elektrolit-egyensúly biztosításában, több száz enzim kofaktora, létfontosságú a csontok egészségében, az idegrendszer védelmében. Hiánya kimutatható ADHD-s gyermekek vérében, összefüggésbe hozható a migrén, Parkinson-kór, Alzheimer-kór epilepszia, depresszió, és a szorongásos kórképek kialakulásának megnövekedett kockázatával is.

A szervezetünk igényét nagyban befolyásolja a bevitelen kívül a magnéziumfelhasználás is. Köztudott például, hogy stressz, szellemi, fizikai megterhelés, idült betegség esetén nagymértékben megnő.

Nagyon sok a magnéziumhiányos gyerek és felnőtt! Tapasztalatok szerint, táplálkozással kevesen tudják fedezni a szükségletet. Kiegyensúlyozott étkezés esetén is, napi 250-500 mg elemi magnézium (Mg++) kiegészítésre is szükségünk lehet. Természetes forrása a zöldleveles zöldségek, quinoa, tenger gyümölcsei, vadhúsok, olajos magvak.

nuts-3248743_1920.jpg

A magnéziumot pótolni nehéz a hashajtóhatása miatt.

Pótolhatjuk bőrön keresztül (transzdermálisan) vagy szájon át (orálisan).

Bőrön keresztül, magnéziumos fürdő (Epsonsó, magnézium-szulfát, magnézium-klorid) vagy spray alkalmazásával. Előnye, hogy ebben a formában nem fejt ki hashajtó (laxatív) hatást, viszont nagy koncentrációban való alkalmazása bőrirritációt okozhat.

Szájon át nem mindegy, milyen vegyület, kötés formájában, milyen dózisban, milyen napi eloszlásban vesszük magunkhoz. Érdemes tudni, hogy a készítményeken feltüntetett összetétel nem az elemi magnézium-tartalomra, hanem annak a vegyületére vonatkozik.

Nézzük meg néhány magnéziumsó elemi magnézium tartalmát!

magnézium_táblázat.jpg

Hasznosulás szempontjából vannak jól és kevésbé jól hasznosuló formák.

Leggyengébbek a magnézium - oxid, -szulfát, -karbonát sók.

Jól felszívódik a magnézium- citrát, magnézium- laktát, magnézium- orotát, magnézium- biszglicinát, magnézium- aszkorbát.

A felszívódást támogatja a B6-vitamin.

Ha már az egészségünkről van szó, fontos szempont az is, hogy a szervezetben milyen alkotókra bomlik le. Például a magnézium-oxid magnéziumra és oxigénre, a magnézium-klorid magnéziumra és klórra, a magnézium-glicinát, illetve a magnézium-biszglicinát glicinre. Kérdés továbbá, hogy milyen hatással lesz az egészségünkre ez a folyamat? Az első kettőről tudjuk, hogy nem éppen kedvező az élettani hatása, a glicin viszont egy aminosav, amely a kollagén 35%-át adja. Önmagában is nyugtató, alvást segítő hatása van. Édeskés íze miatt ételek, italok édesítésére is használják.

Ha szeretné megismerni szervezete vitamin és ásványi anyag ellátottságát, szeretne segítséget kapni a termékválasztásban vagy táplálkozással kapcsolatos kérdései vannak, kérem, keressen bizalommal!

Kellemes környezetben, időpont-egyeztetés után várom szeretettel!

Bejelentkezés, időpont egyeztetés:

Mobiltelefonon: +36202435303

E-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Facebookon: https://www.facebook.com/ildiko.eletmod