Mi is az a relaxáció?

relaxáció A latin eredetű szó eredeti jelentése: elengedni a rabot. Mai értelmezés szerint: ellazulást jelent. Magába foglalja mindazon módszerek összességét, melyek alkalmazásával lelki nyugalmat, kiegyensúlyozottságot érhetünk el, visszaszerezhetjük testi-lelki egészségünket, idegrendszerünk működési és szabályzási folyamatainak egészséges működését.

Miért hasznos számunkra?

A szervezetet károsító stressz feloldására és feldolgozására nincsenek eszközeink, ezért gyakorta belebetegszünk. A relaxáció a stressz leghatékonyabb ellenszere,mely megszünteti az általa kiváltott testi, lelki tüneteket.

Melyek a stressz tünetei?

Hatására megfeszülnek az izmaink, felgyorsul a szívverésünk , megemelkedik a vérnyomásunk, feszültek, türelmetlenek, agresszívek leszünk, szorongunk, alvászavarokkal küszködünk, egyre fáradtabbak leszünk, életerőnk, vitalitásunk csökken, immunrendszerünk nem tudja ellátni feladatát,egyre gyakrabban küzdünk valamilyen betegséggel.

 

Milyen pozitív hatásai vannak a relaxálásnak?

Tudományosan bizonyított tény, hogy relaxálás hatására csökken a testi-lelki feszültség, fokozódik az endorfintermelés, erősödik az immunrendszer, rendeződik a vérnyomás, ellazulnak vázizmok, a belső szerveket felépítő simaizmok is, még a káros szérum koleszterinszint is csökken. A közérzetünk javul, létrejön a lelki kiegyensúlyozottság állapota. A rendszeres gyakorlás következtében védetté válik szervezetünk a stresszel szemben. életszemléletünkben lassú és folyamatos változás jön létre, egyre türelmesebbé válunk, testi-lelki önismeretünk folyamatosan fejlődik. A testi önismeret útján a lelki folyamataikhoz is közelebb kerülünk. Felismerjük milyen lelki válaszokat adunk egy-egy élethelyzetben, és megtanuljuk ezek megértő, tudatos feldolgozását is.
A relaxáció nagyon fontos része a prevenciónak, az egészségvédelemnek.

Vannak olyan országok, ahol a közoktatás része vagy egészség biztosítás keretében veheti igénybe a lakosság.