joga

Jóga foglalkozások Kapuváron!

Lumniczer Kórház Angiológia Gyógytorna terem
Bejelentkezés: 20/24-35-303 Jóga Kapuvár

A jóga ősi indiai gyógyító művészet, de meghatározhatjuk úgy is, mint az egészséges élet tudományát. Több ezer éves múlttal rendelkezik. Írásos emlékei körülbelül 3000 évesek. A férfiakat és nőket jógapozícióban ábrázoló agyag-és kőfigurák viszont akár 6000 évesek is lehetnek.

A jóga szó szanszkrit eredetű, jelentése: egyesülni, összekötni, eggyé válni, összefűzni . A jógában az összefűzés a test, a szellem és a lélek összekötése, melyből a jóga gyógyító hatásai adódnak.

A jóga alkalmas bizonyos betegségek végleges megszüntetésére, amelyeken a modern orvostudomány nem tud segíteni, de a megelőzésben is eredményes. Gerincproblémákat, derék- és hátfájást általában lehet gyógyítani a jógával, s ezek a bajok a legtöbb embernél előfordulnak. Csökkentheti a depressziót - ami lassan szintén népbetegséggé válik. A jóga pozitív érzelmeket hoz létre - mint sok más sport - de ezt lassú, nyugodt mozgással és meditációval éri el.

 

A jóga öt alapelve:

1. A helyes relaxáció- feloldja az izmokban a feszültséget, és megpihenhet az egész szervezet. Megtanulunk megszabadulni a feszültségtől, a stressztől, a félelemtől, és az aggodalomtól.

2. A helyes testmozgás a jógapózok, asana-k gyakorlását jelenti, melyek átmozgatják az egész testet. Megnyújtják az izmainkat, megerősítik őket. Rugalmassá és hajlékonnyá válik a gerincünk, és az egész test. Felfrissül a vérkeringés, javul az anyagcsere.

3. A helyes légzés azt jelenti, hogy egyenletes, mély hasi légzéssel lélegzünk, ami segít az egész tüdőt megtölteni friss oxigénnel.

4. A helyes táplálkozás alapját a természetes ételek jelentik, melyek a testünket könnyűvé, és karcsúvá, az elmét tisztává, a szervezetünket pedig ellenállóvá teszik.

5. A pozitív gondolkodás, és a meditáció segítségével eltávolítjuk a negatív gondolatokat, lecsendesítjük az elmét. Megismerjük igazi Önmagunkat/Önvalónkat.

 

Jóga irányzatok

 

 

Miért jógázzunk?

Nagyon sok ember azért nem jógázik, mert tulajdonképpen nem is ismeri a jóga jótékony hatásait. Íme néhány:

A hatha jóga, vagyis a "test-jógája" segít megőrizni a fizikai testünk egészségét, amely a gyakorlatok hatására ruganyossá, formássá válik.

Aki rendszeresen jógázik, az megerősíti az egész szervezetét. Minden asana -jógapóz- hat a szerveinkre, így az anyagcsere és a keringésünk is felélénkül, vagyis javul az emésztésünk, gyorsabban, könnyebben megszabadulunk a méreg-, és salakanyagoktól.

Hajlékonnyá és rugalmassá válik a gerincünk, ezáltal javul a tartásunk, és az egész megjelenésünk megváltozik.

Javul a koncentrációs készségünk.

Megnő a vitalitásunk, az életerőnk, harmonikussá, kiegyensúlyozottá válunk.

 

A Nap Üdvözlete

Az egyik legismertebb jóga gyakorlat. 12 asana-testtartás, póz- egymást követő láncolata alkotja. Célja, a test felkészítése egyes jógapózok gyakorlására. A hagyományok szerint a napfelkeltekor, arccal a Nap felé fordulva végezték. Hatására felfrissül szervezetünk, felgyorsul a keringésünk, a légzésünk, javul az egész test oxigénellátása. Éppen ezért nagyon fontos a mozgás és a légzés koordinációja! Minden póz az előtte lévő ellentettje, így a testünk ellentétes irányba nyúlik, mellkasunk ennek megfelelően tágul, vagy összehúzódik.

A Nap Üdvözletét végezhetjük szobában, vagy jó idő esetén a szabadban is, a kertünkben, tóparton, erdei tisztáson. Ugye, milyen csodálatos lenne a természetben mozogni, a felhőtlen kék ég alatt, üde zöld fűben, madarak énekét hallgatva?

 

Napi rendszeres gyakorlás hatásai a teljesség igénye nélkül:

JógaMegkönnyíti az emésztéstjoga

JógaMegszünteti az emésztési zavarokat pl. székrekedést

JógaMegerősíti az izmokat

JógaHelyére kerülnek az elmozdult szervek, testrészek pl. csigolyák

JógaFeltölti energiával a szervezetet

JógaMegszünteti a pangásokat

JógaSerkenti belső szerveink működését

JógaNövekszik a vér oxigén tartalma

JógaJavul a test vérellátása

JógaNormalizálódik a vérnyomás

JógaCsökkenek, elmaradnak a belső feszültségek

JógaNyugtatja az idegrendszert

JógaMegszűnnek az alvászavarok

JógaJótékony hatást gyakorol a hormonműködésre

JógaHozzájárul a bőr szépségének fokozásához

JógaHozzásegít a belső harmónia, stabilitás eléréséhez

JógaFokozza az ún. „örömhormonok" termelődését

JógaMagával hozza fiatalságérzését

A Nap Üdvözlete tehát megnyitja az utat az egészség, az erő, a harmónia és egy sikeres, hosszú élet felé.

A gyakorlat menete tovabb