Image

dr Edward Bach (1886-1936)

dr Edward Bach

Dr Edward Bach angol orvos, 1928-1936 között dolgozta ki egyedülálló gyógyítási rendszerét amely virágkivonatok segítségével a testi és lelki betegségek érzelmi okainak kezelésére és megszüntetésére kínál lehetőséget. A Bach virágterápia felhasználható alkatiszerként a jellem fejlődésének megsegítésére, pillanatnyi lelkiállapot kezelésére, de megelőzésre is.

A virágesszenciák a homeopátiás készítményekhez hasonlóan nagy hígitással készülnek. Az információt nem az anyag, hanem a rezgés hordozza. A Bach cseppek semmilyen káros hatással nincsenek a szervezetre, kombinálhatók egyéb hagyományos vagy természetgyógyászati eljárásokkal.
Bach doktor megfigyelései és tapasztalata alapján választotta ki azokat a gyógynövényeket, melyek kivonatát alkalmasnak találta lelki problémák kezelésére. A 38 esszenciát az alábbi 7 lelkiállapotot tükröző csoportba sorolta:

Dr. Edward Bach gyógyító stratégiája

A Bach virágterápia középpontjában mindig az ember áll, sosem a betegség.

Bach virágterápia Bach virágterápiaLelki egészség fenntartása, helyreállítása

Bach virágterápia Bach virágterápiaLelki problémák, stressz helyzetek, életkrízisek akut kezelése

Bach virágterápia Bach virágterápiaKrónikus és akut lelki és testi betegségek kiegészítő kezelése

Bach virágterápia Bach virágterápiaSzemélyiségfejlesztés

 

Szerválasztás

Az anamnézis (esetfelvétel) során feltárulnak a Kliens lelki megnyilvánulásai, megismerjük pillanatnyi lelkiállapotát, vagy azt hogy a betegség milyen hatást gyakorol a páciensre.

A szer kiválasztásakor arra törekszünk, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb kombinációt, amely dr Bach javaslata szerint „az Embert célja elérésében leginkább támogatja." A problémától függően 2-3 vagy esetleg több esszenciát alkalmazunk. A változások követése céljából fontos a megfelelő kapcsolattartás, mert előfordulhat,hogy néhány hét elteltével más probléma áll elő, amire másik szerkombinációra lesz szükség.